Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-12-13 Skriv ut Tipsa en vän
Nyheter
Kulturprofiler i Vårby och Segeltorp prisas

Usha Balasundaram undervisar i klassisk indisk tempeldans. I dansen använder dansarna sig mycket av detaljerade handfigurer (mudras), ögonrörelser och ansiktsuttryck.
Foto: Johannes Liljeson

Kulturprofiler i Vårby och Segeltorp prisas

Indisk dans i Vårby gård och kulturkvällar i Segeltorp. När Huddinge kommun uppmärksammade årets kulturarbetare fick de lokala profilerna Usha Balasundaram och Eva Hultén pris.
– Dans och kultur ger människor självförtroende, säger Usha, på dansskolan Saraswathy Kalakendra i Vårby gård.

Tio små fötter stampar i takt till den hinduiska ramsan som Usha Balasundaram sjunger. Det är tisdagskväll på kulturskolan i Bredäng där hon ger lektioner i indisk tempeldans. Sedan 2002 driver hon dansskolan Saraswathy Kalakendra Institution of Fine Arts i Vårby gård och hon uppträder och håller
i dansworkshops på skolor i kommunen med jämna mellanrum.
– Jag har jobbat med det här i tio år nu och blev väldigt, väldigt glad av att få priset. Kultur är viktigt, vi behöver uttrycka känslor och få lite action i livet, säger Usha.

En gång om året delas priset Huddinge glöder ut till personer som kommunen anser ha bidragit till att stärka kulturlivet. Usha Balasundaram fick det stora kulturpriset och 20 000 kronor.
– Jag kanske reser lite för priset och lägger en del av det på julfirandet, men annars fortsätter allt som vanligt. Nu repeterar jag ”Kali” en föreställning som jag ska spela på skolor i Huddinge och Botkyrka i januari, säger hon.
Skapar ett bra samhälle
Priset för årets ideella insats gick till Segeltorpsbon Eva Hultén, ordförande i Segeltorps kulturförening. Hon är just nu i Kenya för att hälsa på sin son och hans familj men hälsar genom dottern Frida Panoussis att hon är jätteglad över priset, ett erkännade av all tid och energi hon lagt ner på föreningen sedan den startade 1998.
– När människor möts och har roligt får vi ett bra samhälle, hälsar Eva genom Frida, som också är engagerad i föreningen.

Vibeke Bildt (FP), ordförande i kulturnämnden, tycker att Eva och Usha är värdiga pristagare.
– Usha har gjort mycket för kulturlivet både i Vårby gård och hela kommunen och introducerat indisk kultur för Huddingeborna. Eva Hultén är en eldsjäl som stärkt Segeltorps kulturliv mycket, säger Vibeke Bildt (FP), ordförande i kulturnämnden.
Vill ha kulturscen
Frida Panoussis säger att hon och hennes mamma Eva tycker att kommunen kan bli bättre på att stötta det ideella kulturlivet.
– Vi har ett bra samarbete kring barnteatern i Segeltorp, men skulle behöva en plats där både vår förening och andra kan ha kulturevenemang. Nu är det jättemycket jobb att släpa mat och utrustning och bygga scen inför varje gång. En kulturscen för hela Segeltorp vore en dröm, säger Frida Panoussis.
Relaterad information

Svensktoppen och indisk dans

Den 4, 5 och 6 januari sätter Segeltorps kulturförening upp Svensktoppen 50 år. Det blir en nostalgisk musikalisk resa från 60-talet fram till idag med bland annat Mia Poppe och Niclas Strand. Biljetter finns att köpa på i Segeltorps centrumshop eller via hemsidan segeltorpkultur.se.
Är du nyfiken på indisk dans? Titta in på Ushas hemsida indianclassicaldance.net.

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från Södra sidan

Postadress: 127 48 Skärholmen
Besöksadress: Besöksadress: Storholmsgatan 4, 1tr
Tel vxl: 08-74 00 782

Extrakolumn

Senaste numret

Webbfrågan

Vilken är Södra Sidan-områdets snyggaste julgran?

Här anmäler du utebliven tidning.

 
profile

Södra Sidan

sodrasidan

sthlmsetnologi profile

sthlmsetnologi Nu letar jag efter Bredängsbor som vill fotografera och berätta om sin vardag i #Bredäng. Alla åldrar! Tipsa gärna! (ping @sodrasidan) /Elin 2 days ago · reply · retweet · favorite

sodrasidan profile

sodrasidan Metroläsarna har utsett Vårby gårds julgran till Stockholms fulaste. Nu undrar vi, vilken är södra sidans snyggaste? 3 days ago · reply · retweet · favorite

sodrasidan profile

sodrasidan Vill du skriva krönika i veckans tidning? Mejla redaktion@sodrasidan.se.Obs bara folk från området. @Nabila_AFR @Republiken @CarolineBleich 4 days ago · reply · retweet · favorite

sodrasidan profile

sodrasidan Nu börjar vi med webbtv! Se unga i Bredäng snacka om svenskhet direktpress.se/sv/sodra_sidan… 7 days ago · reply · retweet · favorite