Klicka här för att komma tillbaka till startsidan!  
Engelska.gifSvenska.gif Spanska.gif Polska.gif Ryska.gifKinesiska.gifPersiska.gifArabiska.gifFranska.gif

Nyheter & Evenemang
ushaporträtt.jpgIndisk kväll på IB

Böcker och dans. Även förläggare, översättare är välkomna! Tid: Måndagen 16 april, kl. 18.00 Plats: Internationella biblioteket, Odengatan 59.

Måndagen den 16 april, kl. 18.00 visar Internationella biblioteket utställningen 100 indiska barnböcker!
 
Utställningen invigs av Indiens ambassadör Deepa Gopalan Wadhwa och Internationella bibliotekets chef Larry Lempert.
 
Meningen är att alla som vill bekanta sig med indisk kultur ska få nånting: vanliga intresserade av indisk kultur ska vara med, läsare, bibliotekarier, dessutom översättare och förlagsfolk som kan tänka sig att använda informationen som finns i en bok sammanställd av två förläggare i detta kontinentsstora land: Arundhati Deostale och Arvind Kumar.
 
Men även musik och dans ingår: Usha Balasundaram ska dansa med sina elever. I ett samtal med henne, pratar hon om danserna, om eleverna och om sig själv.
 
 
 
INTERVJU MED USHA BALASUNDARAM
 
 
 
 
Vad ska du dansa hos oss på Internationella bibliotekets provisoriska dansscen?

Mina elever kommer att dansa tre klassiska indiska danser: Ganesha Vandanam, Shiva Thandavam och Krishna dans.
 
Ganesha Vandanam är en dans om guden Ganesha.
Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati. Enligt legenden fick han sitt elefanthuvud efter en incident då Shiva kom hem efter en lång resa. Shiva kände inte igen sin son som under resan vuxit från barn till ung man. I vrede trodde Shiva att han var en älskare till Parvati och högg av hans huvud. När Shiva sedan upptäckte sitt misstag skickade han ut sina tjänare för att hämta det första huvud de kunde finna. Detta råkade sitta på en elefant. Det är också anledningen till att Ganesha är den gud som tillbes allra först, Parvati tvingade Shiva att lova att sonen skulle tillbes först av alla gudar. Kanske som en liten kompensation för att få leva med ett elefanthuvud.
Den här dansen är en bön till Ganesha, gud av visdom, intelligens och bildning. Han är också gud av lycka: han tar bort svårigheter och hinder.
 
Shiva Vandanam är en dans om guden Shiva.
Shiva är som gud mycket allvarlig och sträng, han är fruktbarhetens, dödens, asketens och förintelsens gud. Shiva är lärdomens gud och på grund av det faktum att han är asketens gud framställs han halvnaken, insmord med aska, med skallar runt midjan och ett halsband av sammanflätade ormar. Hans panna pryds av hans tredje öga. Shiva är den som förgör liv men också dess återställare; den fruktansvärda och ändå mildheten själv. Han är källan till både gott och ont. Han har ett riddjur, tjuren Nandin, som alltid finns avbildad på Shivas kultplatser. 
 
Krishna dans är en dans om guden Krishna.
Krishna är inte bara en inkarnation av Vishnu utan också en egen gud, den populäraste av alla gudar. Han är också hjälte i många myter och framställs som älskare, krigare och kung. 
 
 

 
Klicka på bilderna för att förstora dem!
 

Vad är bharatanatyam för något?

Bharatanatyam (uttalas BARA-ta-NAT-yam) är en av de äldsta formerna av indisk klassisk dans, mer än 2000 år gammal och med rötter i södra Indien. Dansen förkroppsligar hinduisk mytologi och blåser liv i de skulpturer som pryder Indiens tempel. I bharatanatyam förenas graciösa handrörelser (mudras), ansiktsuttryck och fotarbete i ett kraftfullt dansuttryck som får din kropp att sjuda av liv.
 
Bharatanatyam har sitt ursprung i den indiska myten, eposet och folkloren. Det är en dansstil som tillåter både solo och gruppkoreografi.
 
Termen bharatanatyam är faktiskt en generell term för alla indiska danserna men har kommit att bli synonymt med den sydindiska dansen. Ordet är ett anagram från de första bokstäverna i Bhava (som betyder uttryck), Raga (som betyder musik) och Tala (som betyder rytm); och Natyam betyder dans.
 
På 1900-talet återupprättades bharatanatyams status och image av Rukminidevi Arundale, grundaren av dansinstitutet Kalakshetra College of Fine Arts som är känt i hela världen som huvudcentrum för bharatanatyam. Ingen person har bidragit så mycket till indisk konst och kultur som Rukminidevi Arundale.
Bharatanatyam är det enda konstsystemet som fullt ut exploaterar kroppen, sinnet och känslorna och frambringar en absolut koordination mellan sinnena. 
 
 
, ta; name="B1"

OK
 

Var har du lärt dig att dansa bharatanatyam?

Jag föddes och växte upp i Kerala, södra Indien. Dans och musik har alltid varit min passion. Jag har dansat från tidig barndom. När jag var 19 år, efter att ha slutat min gymnasieutbildning, kom jag in på det berömda dansinstitutet Kalakshetra College of Fine Arts i Chennai, India. Efter fyra års intensiv dansträning var jag professionell dansare och kunde hämta ut mitt diplom i bharatanatyam.
 
Därefter blev jag medlem i Chandralekha's dansgrupp. Jag reste runt hela världen och gav utsökta föreställningar på världens stora scener I New York, Los Angeles, Tokyo, Djakarta, Hamburg, Avignon och Rio de Janeiro. Chandralekha är en världsberömd koreograf i bharatanatyam. Hon har lämnat ett oförglömligt avtryck inom samtidsdansen genom att på ett banbrytande sätt sammanföra bharatanatyam med kalaripayattu (kampkonst) och joga.   
 
Var är du bosatt nu? Har du blivit stockholmare?

Nu är jag bosatt i Stockholm.
 
 
 

Vilken dansskola är det du driver - Saraswathy Kalakendra?

År 2002 startade jag min egen dansskola i bharatanatyam: Saraswathy Kalakendra Institution of Fine Arts. Den ligger i Lammholmsbacken 191 A, Vårby (T-bana Vårby Gård).
 
Kan man lära sig indisk dans av dig eller är det indisk kultur som du sprider. Vilka är dina elever?

Man kan lära sig indisk dans av mig. Jag är skolans ägare samt lärare och koreograf. Saraswathy Kalakendra Institution of Fine Arts är en dansskola i bharatanatyam för barn, tonåringar och vuxna, från nybörjare – till avancerad nivå.
 
Idag har skolan ca 60 elever. Den yngsta är fyra år och den äldsta sextio. Skolan är internationell och öppen för alla nationaliteter. Idag finns elever från bland annat Indien, Sri Lanka, Bangladesh, Sverige, Ryssland, Polen, Brasilien. Klasserna delas in i olika nivåer. Studenterna lär sig inte bara de grundläggande steg och rörelser utan också dansteori och historia. Saraswathy Kalakendras övergripande mål är att bevara Indiens fantastiska kulturella arv genom bharatanatyam.
 
 
Frågor ställda av Tamás Gergely
 
 
 
 
 

 


Publicerad 2007-04-05 av Tamás Gergely

 
Visa den här sidan på:

RSS ikon Nyheter  

menuArrowSmallWhite.gif Jultraditioner i olika länder
menuArrowSmallWhite.gif Språkcaféer och lärmiljö under våren
menuArrowSmallWhite.gif Tankar om barn- och ungdomsböcker från andra länder
menuArrowSmallWhite.gif Visa alla nyheter



Internationella Biblioteket
Odengatan 59
113 80 Stockholm 
www.interbib.se swedish Sidansvarig: Anna Gustafsson Chen